Clun Forest Schapenvereniging    Home

Het Clun Forest schapenras

De vereniging
 - over de vereniging
 - nieuwsbrieven (archief) 
 - agenda
 - administratie/I&R
 - oormerken
 - lammereninspectie
 - fokkerscontactdag
 - bestuur
 
- fokkerij 
 - aanmelden als lid

Websites van fokkers

Te koop/advertenties

Keuringen

Verzorging

Sponsors

Contact

De Clun Forest fokkerscontactdag op 1 juni 2013
in Westerbeek
(foto.s op onze Facebook pagina)

 

Het is zaterdag 1 juni, geen warme (daar zijn we ondertussen wel aan gewend) maar gelukkig wel een droge dag, als uit het hele land - en zelfs uit BelgiŽ - de Clun Forest fokkersgemeenschap zich richting Westerbeek begeeft. In een fraai verbouwde boerderij worden we hartelijk ontvangen door Ellen en Arnold Reichert, en hun beide dochters. Ook de hond komt enthousiast kwispelend iedereen begroeten. Eerst is het gezellig koffiedrinken. Dan volgt een voorstelrondje, vooral voor de ook nu weer aanwezige nieuwe leden. Iedereen noemt zijn woonplaats en de grote van zijn of haar kudde. Het zal de nieuwe leden geduizeld hebben: zoveel schapen, en nog zoveel meer lammeren.

 

Na de koffie worden de lammeren bekeken, niet alleen die van Ellen, maar ook aan aantal van Toon Verhoeven. Leuk om de verschillen te zien - vooral in de kleur van de vacht. Grappig dat de grondsoort zo'n grote invloed heeft. Alle lammeren van de gastvrouw worden goedgekeurd. Wel wordt geadviseerd om zowel de ooien als de lammeren wat extra brok te geven. Vooral het bijvoeren van de lammeren kan de ooien wat verlichting geven, zeker als er een bij is die een drieling moet grootbrengen. Want dat is natuurlijk een behoorlijke aanslag op de conditie van zo'n beest.

 

En dan is het tijd voor de lunch. Wat een heerlijke hartige taarten en salades staan er klaar. Iedereen laat het zich prima smaken. Alle hartige taarten blijken trouwens te zijn gebakken door Arnold, de man van Ellen. Erg lekker, Arnold!

 

Na de lunch heeft Ellen nog een verrassing voor ons in petto. We stappen in onze auto's en rijden door een landelijk stukje Brabant, om uit te komen bij een boerderij waar ze niet alleen melkkoeien hebben maar we ook boerengolf gaan spelen - midden tussen de koeien, die niet op of om kijken en onverstoorbaar doorgrazen. Het wordt een spannende wedstrijd, de ene groep is nog fanatieker dan de andere. Hier en daar wordt zelfs vals gespeeld ...

Veel te snel komt er een einde aan deze gezellige dag. Gelukkig zien we elkaar binnenkort weer op keuring zuid (eind juni) en/of keuring noord (eind juli). Ellen en Arnold: heel veel dank voor deze perfect georganiseerde dag!

Lian Hielkema & Bert Theunissen

 

De Clun Forest fokkerscontactdag op 2 juni 2012
in 
Maurik, Betuwe (foto.s op onze Facebook pagina)

Een verslag van deze dag.        Meer foto's zijn te bekijken op onze Facebook pagina:

Na een regenachtige periode is op zaterdag 2 juni de zon doorgebroken en is het een stralende dag in Maurik.
Voor de jaarlijkse fokkerscontactdag zijn we dit jaar te gast bij Lian Hielkema en Bert Theunissen. In de mooie Betuwe worden we ontvangen met een lekker kopje koffie met een plakje cake. Een aantal nieuwe leden voelen zich al snel thuis in onze vereniging en leggen makkelijk contact met elkaar.

Lian en Bert hebben alles uit de kast getrokken om er een leuke dag van te maken. Na een welkomstwoord door de voorzitter wordt het programma voor deze dag bekend gemaakt. Bert heeft zijn schuurtje omgebouwd tot een collegezaal waar hij als quizmaster ons door zijn Clun Forest quiz leidt. Een 20 tal vragen die allemaal betrekking hebben op het ontstaan van de Clun Forest en onze vereniging. Uiteindelijk wordt de winnaar uitgeroepen en krijgt het vaatje verse appelsap uit de Betuwe. 

Daarna zijn we de lammeren van Lian en Bert gaan bewonderen. Het lijkt hen toch weer ieder jaar te lukken om in enkele maanden de lammeren op de klei te laten groeien tot prachtige dieren. Een lust om te zien hoe de Cluns op de klei uitgroeien. Iedereen beoordeelt de lammeren en er ontstaan discussies of de een nou net iets mooier is dan de ander, of de oren nou perfect staan, of de poten recht staan en of de staart al korter gefokt is. Maar het eindoordeel is unaniem: een prachtig stel lammeren.

Na de lekkere lunch die door Lian en haar dochter is verzorgd nodigt Lian ons uit om achter hen aan te rijden en naar het stadje Buren af te reizen. Een prachtig stadje waar we onder leiding van twee gidsen door de historie van Buren worden geleidt. Een enorm interessant verhaal van de gidsen die dit op zoín enthousiaste wijze kunnen vertellen.

Na de rondleiding gaan we terug naar huize Hielkema/Theunissen. Daar had intussen de dochter van Lian gezorgd voor een glaasje fris met een versnapering.  Uiteindelijk komt aan de fokkerscontactdag een einde en rond half vier druppelt iedereen weer naar huis. Ook dit jaar kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde fokkerscontactdag.  Leuk georganiseerd op een prachtige locatie met een fantastische gastvrouw en gastheer.

Lian en Bert hartstikke bedankt.

Toon Verhoeven

 

De Clun Forest fokkerscontactdag op 4 juni 2011
in  Makkinga

Fokkkerscontactdag en lammerenkijkdag bij de familie Veenstra in Makkinga.Een heel mooie dag, met prachtig weer, veel en mooie schapen en lammeren, nuttige presentaties over "het nieuwe ontwormen" en klauwbekappen, en een bezichtinging van het Museum "Oold Ark" en de Korenolen "De Weyert".
Een uitgebreider verslag volgt nog in de komende Clunformatie
.
Hieronder een aantal foto's: