De oorsprong van het Clun Forest schapenras

The Honddu Flock van Brian Davies in Wales (vlak bij Clun) – 1981

Het ras Clun Forest is ontstaan in het midden van de vorige eeuw. Het is evenals zoveel rassen in Groot-Brittani√ę voortgekomen uit kruisingen van andere rassen.

De Shropshire Down en de Welsh Mountain hebben waarschijnlijk het meest bijgedragen aan het ontstaan van dit ras. Vanaf 1850 tot 1890 had het ras slechts een lokale bekendheid. Het kwam voornamelijk voor in de omliggende bossen (forests) in het heuvelachtige gebied bij de oude marktstad Clun (vandaar de naam) in Zuid Shropshire, vlabij de grens met Wales.

Vanaf 1837 is regelmatig in documenten verwezen naar de vele uitstekende kwaliteiten van de Clun. De gehardheid en vruchtbaarheid van het ras waren het gevolg van natuurlijke selectie en schapenkennis gebaseerd op de geologische structuur van het Clun Forest gebied.

Na 1900 kreeg het ras steeds grotere bekendheid vanwege het grote aanpassingsvermogen aan bodem en klimaat en heeft het zich snel verspreid over Engeland, Wales en Schotland. Ook de vruchtbaarheid en de prima moedereigenschappen hebben daar aan bijgedragen.

In 1925 werd het Clun Forest stamboek opgericht en nadien heeft het ras vanwege de vele goede eigenschappen ook buiten het land van herkomst meer betekenis gekregen.