Schapenadministratie 

Als schapenhouder heeft u te maken met diverse administratieve zaken. Dat geldt vooral als u mee doet met de stamboekregistratie. In het begin is het soms lastig om alles uit elkaar te houden, maar als u de papieren die u van de NSFO en onze vereniging ontvangt goed leest en er geleidelijk mee bekend raakt valt het wel mee.
De schapenadministratie kan – afhankelijk waar u aan mee doet – het volgende in houden:

 I en R regeling

Deze regeling is verplicht voor alle schapenhouders. Je kunt nu bij MijnRVO met Digid inloggen en direct een relatienummer aanvragen en daarna ook een UBN nummer.

Dat gaat met de link   https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren   en dan via “Direct regelen”

Via diverse vragen kan dan direct een relatienummer worden verkregen en een UBN nummer worden aangemaakt.

Eventueel kan ook nog telefonisch hulp worden gevraagd via 088-0424242.

 

Nadat het UBN is aangemaakt kunnen de dieren in stamboekadministratie kunnen worden ingeschreven..
Eenmaal per jaar dient u op het toegezonden mutatieformulier de per 1 november aanwezige dieren op te geven.
Kosten:  € 33.50 per jaar.
Op de website van het DR Loket kunt u ook het vervoersdocument downloaden dat bij aan- en afvoer van schapen moet worden gebruikt.

 

Regelwijzer Schapen en Geiten
De Clun Forest Schapenvereniging neemt deel aan het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouderij. Door dit Platform is een  Regelwijzer Schapen en Geiten uitgebracht. Daarin worden de belangrijkste overheidsregels samengevat, die van belang kunnen zijn voor de kleinere schapenhouder. Regelmatig wordt de regelwijzer verbeterd en aangepast aan de actuele regelgeving (bijvoorbeeld: I en R, reinigen/ontsmetten, transport, 21-dagenregeling, meldingsplichtige ziekten, import/export, enz.).  De regelwijzer is hier te vinden.